Cultuur en Erfgoed

Ben jij iemand die het heerlijk vindt om de historie in te duiken, of op je gemak door een museum te struinen?

In Drenthe kom je ruimschoots aan je trekken. Het culturele erfgoed van Drenthe vind je hier midden in de natuur.
Cultuur en natuur. Het beste van twee werelden. In onze omgeving wandel je er zomaar middenin!

Hunebedden
Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. En dat is niet zo gek, want we hebben er maar liefst 52!
Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en het zijn grafkamers. Ze werden 5000 jaar geleden gebouwd door het trechterbekervolk, van zwerfstenen van 2000 tot wel 20.000 kilo. Deze zwerfkeien zijn in de IJstijd naar Drenthe meegevoerd. Hunebedden zijn er in alle soorten en maten en allemaal gratis te bezoeken.

De dichtstbijzijnde hunebedden bij ons in de omgeving zijn:
• D49 - 'De Papeloze Kerk' - Schoonoord
Een paar honderd jaar werden hier diensten gehouden door de hervormde geestelijken en werd het hunebed als podium gebruikt. Het hunebed is voor de helft bedekt met een zandheuvel zoals hij ooit oorspronkelijk gebouwd zou zijn. De Papaeloze Kerk laat goed zien hoe vroeger de poort eruit zou hebben gezien. Bij dit hunebed kunt u werkelijk in de grafkelder zitten, wat het o.a. de moeite waard maakt om een kijkje te nemen bij het hunebed.
• D50 en D51 - Noord-Sleen
In Noord-Sleen ligt een enorm mooi hunebed op een weitje naar de akkervelden. Het is vrijwel compleet met ook nog veel kantstenen. Naast het hunebed staat een bankje vanaf waar u het hunebed rustig kunt bekijken en op u in kunt laten werken.
De meeste hunebedden staan in het Hondsruggebied, hierover leest u hieronder meer.

Unesco Geopark de Hondsrug
Cultuur proeven in de natuur kan in Nederlands enige Geopark, de Hondsrug. In het Hondsruggebied loop je letterlijk over de karrensporen van het verleden. Je ziet ze liggen in dit wondermooie landschap. Je wandelt hier over hoger gelegen gebieden, het Drents Plateau, en je kijkt uit over prachtige beekdalen. Het Geopark de Hondsrug heeft de UNESCO-status gekregen, een kroon op dit prachtige gebied. In het Geopark is er enorm veel te beleven, hieronder een aantal voorbeelden. Meer informatie vindt u in de informatiemap die in uw appartement of huisje bij aankomst ligt te wachten.

Musea in Drenthe
Drenthe is rijk aan cultuur.
In het Drents Museum in Assen vind je de mooiste tentoonstellingen over archeologie,
kunst en geschiedenis en het staat bekend om zijn spraakmakende exposities.
In het Hunebedcentrum in Borger ga je terug naar de prehistorie.
Naast het centrum zie je direct het grootste hunebed van Drenthe.
De geschiedenis van Nederland brengt je onvermijdelijk bij Herinneringskamp Westerbork.
Een plek waar je helemaal stil van wordt.
• Drents Museum in Assen
Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis inspireren ze jong en oud. Het museum heeft een grote vaste collectie over de prehistorie van de provincie Drenthe, zoals de `Prinses van Zweeloo` en het veenlijk van het meisje van Ide. Er zijn vondsten uit de trechterbekercultuur. De Bronzen Emmer, gevonden in Meppen en de oudste boot ter wereld, de Kano van Pesse. Regelmatig zijn er wisselende tentoonstellingen in het museum te vinden.
• Herinneringscentrum Westerbork
Je komt op een plek terecht die je confronteer met een belangrijk stuk uit de Nederlandse geschiedenis. Op deze plek zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 107.000 joden gedeporteerd. Alle namen klinken elke dag over het terrein van Kamp Westerbork, vanuit een gerestaureerde wagon. Het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork verteld de verhalen over het leven van de slachtoffers en overlevenden. Persoonlijke verhalen. Je wordt vanzelf stil als je over het kampterrein loopt, je staat even midden in het verleden.
• Museumdorp Orvelte
Sinds 1967 is Orvelte een beschermd dorpsgezicht en tegelijkertijd een soort openluchtmuseum: o.a. een 19e eeuws zuivelfabriekje, een houtzagerij, klompenmakerij, smederij, diverse boerderijen, dorpscafé, winkel en tolhuis. In het levendige monumentdorp beleeft u geschiedenis aan den lijve. Aan de rand van Orvelte is een boerderij uit de ijzertijd gereconstrueerd. Het terrein rond Orvelte is ook ingericht alsof het 1900 is: heide, groenlanden en de kampen (kleinschalige ontginningen). De Noorsesch is de oudste es van Orvelte. De indeling (vastgelegd in 1630) bestaat uit 50 perceeltjes waarop voornamelijk vlas en winterogge wordt verbouwd. Het is belang om goed de tijd te nemen voor een bezoek aan Orvelte!
• Kunstenaarsdorp Zweeloo
Vincent van Gogh is niet alleen een bekend gezicht in Drenthe, maar ook in het nabijgelegen Zweeloo. Hij schilderde hier onder andere het kerkje van Zweeloo. Vincent van Gogh is niet de enige kunstenaar die naar Drenthe kwam om te schilderen. Max Liebermann, een bekende Duitse schilder en een groot voorbeeld voor Van Gogh, heeft een tijd in dorp Zweeloo gewoond. Al bijna 250 jaar is Zweeloo en omgeving door het bijzondere landschap een inspiratiebron voor kunstenaars. Vanaf 1772 trokken schilders te voet met een schetsboek en later vol bepakt met een opvouwbare schildersezel en kruk, een parasol of paraplu en schilderskist naar onze direkte omgeving. Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo schenkt hier sinds 2007 aandacht aan en organiseert regelmatig tentoonstellingen en activiteiten in en om de voormalige gemeente Zweeloo met kunst en natuur in de hoofdrol. In onze informatiekast kunt u actuele details vinden over exposities, tentoonstellingen en andere activiteieten in onze omgeving.
• Hunebedcentrum Borger
Wil je meer weten over de ijstijden? Begin dan je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over ijstijden en prehistorie. In de expositie ontdek je het unieke verhaal van het Hondsruggebied. Vier 'ruggen' trekken kilometerslange rechte lijnen in het Drentse landschap. Je ontdekt hoe ijs en smeltwater de Hondsrug vormen. Hoe poolwinden het gebied in een ijskoude woestijn lieten veranderen. Hoe later het veen tegen de Hondsrug omhoog groeide. Ook leuk, het grootste hunebed van Drenthe staat direct naar het Hunebedcentrum.
• Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam
Het van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is gevestigd in de voormalige herberg van Hendrik Scholte. In de winter van 1883 woonde en werkte Vincent van Gogh hier een tijdje. De kamer waar Van Gogh Logeerde, ziet er nog precies zo uit als toen. Het bed staat er nog en het verfpalet ligt klaar voor gebruik. De sfeer van 1883 is bijna tastbaar. In het Van Gogh Huis vind je de expeditiepoort Kunstenaars in het Hondsruggebied, het startpunt voor een expositie over kunst op de Hondsrug met in totaal tien 'hotspots'.
• Arsenaal in Coevorden
Het verhaal over oorlogen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. De geschiedenis van deze vestingstad en van de hier geleverde strijd wordt verteld in voorwerpen, afbeeldingen, verhalen en een driedimensionale, bewegende projectie van de oude vestingstad Coevorden.