Natuurterreinen en Nationale Parken

Dompel je onder in de natuur! Drenthe telt maar liefst drie Nationale parken en heeft prachtige natuurgebieden.

Een aantal zelfs op steenworp afstand van appartementen 'De Brinken'. Daar kun je heerlijk dwalen. Laat je verrassen door wat je onderweg allemaal tegenkomt. Oog in oog met een 'Drentse Hooglander', een heideschaap of een das? Bij ons in de buurt kan je deze dieren voorbij zien komen. Het buitenleven is hier ontdekken en genieten geblazen voor jong en oud.

Trek er zelf op uit of doe mee aan een van de vele leuke activiteiten die je in de Drentse natuur kan doen.

Mepperdennen en de Palms.
Jeneverbesstruiken - Palm of palmbossie is de Drentse benaming voor jeneverbes. De indrukwekkende jeneverbesstruiken in dit reservaat vormen een waar doolhof. De aanwezigheid van jeneverbessen is hoofdzakelijk te danken aan een periode van overbegrazing door schapen aan het eind van de 19e eeuw. Hierdoor ontstond kaal stuifzand. Toen de begrazing door schapen wegviel, zagen de jeneverbessen hun kans schoon om zich massaal uit te zaaien en zich plaatselijk te ontwikkelen tot ondoordringbare struiken.
Wandelen in De Palms - Het gebied is vrij toegankelijk op de wegen en paden. Behalve dwalen door de jeneverbesstruiken kan hier ook door de aangrenzende Mepperdennen, voornamelijk bestaand uit eik en Grove den, worden gewandeld. Het meenemen van honden is alleen toegestaan in het bosgebied waar de schapen niet kunnen komen.Bejaarde jeneverbesstruiken - Jeneverbesstruiken van een omvang zoals in De Palms, worden in Nederland bijna niet meer aangetroffen. Het meer dan 100 jaar oude jeneverbesstruweel biedt echter geen ruimte voor zijn eigen verjonging. In het terrein zijn dan ook nauwelijks jonge exemplaren aanwezig. Een beeld dat ook veel plekken in Drenthe valt waar te nemen.

Boswachterij Gees.
Uit de 'loop'. Van de drukste fietspaden van Drenthe is boswachterij Gees een stille oase. Vennetjes en heidevelden doorbreken het patroon van de loofbomen. Aan de oostkant van de boswachterij heb je mooi uitzicht over de lager gelegen graslanden. En de namen van die graslanden zijn al even mooi: waar elders vind je namen als Roonbom en Bergstukken? Boswachterij Gees is een stil stukje Drenthe om heerlijk te wandelen en fietsen.
Natuurbehoud en herstelling - Het bos van boswachterij Gees is aangeplant tussen 1920 en 1940. Het was een werkverschaffingsproject. Het grootste deel is loofhout, afgewisseld met verschillende vennetjes en twee heidevelden: rond het Mekelermeer en de Hooge Stoep. Het is de bedoeling om de vroegere rijkdom aan planten en dieren te herstellen. Daartoe wordt het hele gebied, ok de boswachterij, aanzienlijk natter gemaakt. Dat gebeurt door sloten te dempen, dammetjes aan te leggen en het water een langere weg af te laten leggen voor het de boswachterij uit stroomt.

De Klencke - (een van de nog 7 resterende Drentse havezaten) en landgoed zijn eigendom van Natuurmonumenten en bestaan uit de in oorsprong 13e eeuwse omgebrachte havezate, een aantal boerderijen en het 450 hectare grote landgoed met cultuurgrond, bos en heide. Op de Klencke leven acht verschillende soorten vleermuizen waaronder de dwergvleermuis en rosse vleesmuis. Dat is vooral te danken aan het afwisselende landschap met oude boerderijen, oude holle bomen, de vele houtwallen en singels en het insectenrijk beekdal grasland.

Mantingerbos- en weiden
- ligt in een beekdal van het brongebied het 'oude diep'. Het bestaat uit grasland, elzenbosjes en houtwallen. Er groeien alleen al 17 verschillende soorten bramen, veel soorten korstmossen en adelaarsvaren. In het oude bos leven zangvogels als fitis en roodborst. Torenvalk en ransuil brengen hier hun jongen groot. Mantingerbos en -weiden ligt tegen mantingerveld aan.

Mantingerveld - wordt steeds een groter en mooier natuurgebied waar veel te zien is en te beleven. Ontdek zelf de ongekende natuurwaarde van dit gebied. Kort geleden bestond het Mantingerveld nog uit een aantal los van elkaar liggende snippers natuur. Door de inzet sinds 1992 van Natuurmonumenten herstelt de natuur in het Mantingerveld en met succes. De heikikker en levendbarende hagedis kunnen zich weer beter voortplanten en hebben meer voedsel en beschutting om te overleven. Ook heideplanten als Kruipbrem en Tormentil profiteren. Nieuwe vennen en poelen trekken reptielen en insecten aan, zoals de Ringslang en Libellen. Ook vogels zoals de Geelgors, Wulp en Torenvalk voelen zich weer helemaal thuis.

Nationale parken. Je kijkt hier je ogen uit. Drenthe heeft drie nationale parken, met elk een heel eigen karakter. Fiets door het uitgestrekte gebied van het Dwingelerveld. Duik de bossen in van het Drents-Friese Wold of laat je meevoeren langs de 28 kilometer lange beek in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap de Drentse Aa. Mooi in elk jaargetijde!

Nationaal Park Dwingelderveld
Het nationale park dat het meest dichtbij Appartementen de Brinken gelegen is, is het nationaal park Dwingelderveld: daar sta je ineens, midden in het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland: Nationaal park Dwingelderveld. Een plek vol verborgen schoonheid. Hier ervaar je pas wat stilte is. Van half augustus tot half september kleurt de hele wereld hier paars. Het is dan maar moeilijk te geloven dat je in Nederland bent. Maar ook in andere jaargetijden zijn de heidevelden hier onmetelijk groot en ongekend mooi.
Schaapskooien - Natuurlijke grasmaaiers, hoe handig is dat! Het kan maar zo zijn dat je ze tegenkomt: de herder met zijn, of haar, schapen. Prachtig gezicht. In het Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes, de Ruiner schaapskudde en de Dwingelder schaapskudde. Elke kudde heeft haar eigen herder. Breng vooral ook een bezoek aan een schaapskooi. De herders vertellen je graag over hun niet echt alledaagse baan.
Brink- en esdorpen - Drenthe staat bekend om haar idyllische brink- en esdorpen. Meppen, het dorp waar Appartementen 'De Brinken' gevestigd is, is daar zelf een prachtig voorbeeld van. De brink was vroeger een verzamelplek voor het vee, voordat het naar de omliggende weilanden werd gebracht om daar te grazen. Nu zijn ze het middelpunt van gezellige dorpskernen, waar veel restaurants en terrasjes te vinden zijn. In het dorpje Dwingeloo herken je de brink meteen. Kopje koffie of een maaltijd aan de brink, heerlijk!

Wilt u wat verder weg nog meer ontdekken? Dat kan, Drenthe is 47 natuurgebieden rijk.
Genoeg te ontdekken dus. Kom en beleef het zelf, je blijft maar om je heen kijken!