Fietsen

Voor de toerfiets, E-bike, of mountainbike is er een uitgebreid fietsnetwerk bij ons in de buurt. Fiets van knooppunt naar knooppunt, volg een mooie bewegwijzerde route of laat het aan het toeval over. Het is hier erg makkelijk om op je fiets de natuur en omgeving te verkennen. Maar liefst 2.100 kilometer aan fietspaden verbindt de mooiste plekjes onderweg met schilderachtige dorpjes en de leukste evenementen en dagjes uit.

Hieronder een aantal voorbeelden van de vele mooie fietsroutes bij ons in de buurt:
Arnica route - Afstand 60 km.
Deze fietsroute is genoemd naar het plantje Arnica, in het Nederlands Valkruid. Arnica bloeit met gele margrietachtige bloemen. Arnica is van huis uit een typisch Drentse plant die vroeger algemeen was op kalkhoudende heidevelden, in graslanden en beekdalgraslanden. Door ontginning, verzuring en het verzamelen van de plant voor homeopathische geneesmiddelen is Arnica een zeldzame plant geworden.
Deze fietsroute is bij ons voor de deur te beginnen en onderweg komt u door en langs het Mantingerbos- en weiden, het Mantingerzand, Nuilerveld, Kremboong, Zuidmaten/ oude diep, de Vamberg en het infocentrum de Blinkerd.
Klencke route - Afstand 50 km.
De Klencke is een van de nog 7 resterende Drentse havezaten. Het landgoed is eigendom van Natuurmonumenten en bestaat uit de oorspronkelijk 13e eeuwse Havezate, een aantal boerderijen en het 450 hectare grote landgoed met cultuurgrond, bos en heide. Het huidige huis is gebouwd in 1760. Het water van het Drostendiep, langs De Klencke voorziet de grachten van het huis van water.
Deze route kunt u beginnen vanuit Meppen bij het Frensenhoes en voert u langs het kerkje van Zweeloo, het kasteel in Coevorden, museum Thijnhof, het gezellige brinkdorp Dalen, verschillende molens en natuurlijk de Klencke.
Orvelte route - Afstand 41,5 km.
Sinds 1967 is Orvelte een beschermd dorpsgezicht en tegelijkertijd een soort openluchtmuseum. Met: o.a. een zuivelfabriekje, een houtzagerij, klompenmakerij, smederij, diverse boerderijen, dorpscafé, winkel en tolhuis, allemaal uit de 19e eeuw. Aan de rand van Orvelte is een boerderij uit de ijzertijd gereconstrueerd. Het terrein rond Orvelte is ook ingericht alsof het 1900 is: heide, groenlanden en de kampen (kleinschalige ontginningen). Deze route kunt u bij ons voor de deur beginnen en voert u onder andere langs natuurgebied het Mantingerbos- en veld, natuurgebied het Mantingerzand, het museum van de papierknipkunst in Westerbork, natuurgebied het Scharreveld, Orvelte en de Drentse Hoeve in Wezup.
MTB route Sleenerzand - Afstand 32 km, de verkorte route is 20 km.
Ook voor de mountainbikers onder ons is er genoeg te doen. De leden van de Bushbikers, de lokale mountainbikeclub, hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze route. Het afwisselende parcours van de mountainbikeroute is aangelegd op het Sleenerzand, een tien kilometer lang perceel met een oppervlakte van 1600 hectare. Het wordt omgeven door landbouwgebieden die iets lager liggen.
Deze prachtige route voert u langs de Kibbelkoele, is enorm afwisselend en heeft uitdagende singletracks, bultjes en kombochten. Je krijgt het gevoel eindeloos te kunnen blijven rijden zonder het bos uit te komen. De start van deze route is aan de Slenerweg (N376) op de 1e parkeerplaats bij de Kibbelkoele, ca 9,5 km. vanaf Appartementen 'De Brinken'.

Natuurlijk vindt u nog veel meer mooie (en eventueel kortere of langere) fietsroutes in de map die voor u klaar ligt in uw appartement of huisje bij aankomst.